Mitä tarkoittaa auton korin huolto?

Mitä tarkoittaa auton korin huolto?

Auton huoltokirjassa kerrotaan yksityiskohtaisesti, mitkä ovat korin huoltoon liittyvät vaatimukset, mitä velvoitteita auton omistajalla itsellään on pitää korin kuntoa yllä ja kenen vastuulla on näistä syntyvät kustannukset.

Autonomistajan kannattaa huolellisesti perehtyä annettuihin ohjeisiin ja selvittää automyyjän kanssa, mitä ohjeet käytännössä tarkoittavat ja mitä toimenpiteitä omistajan itse pitää tehdä koritakuun ylläpitämiseksi (esim. alustan- ja päältäpesut, vahaukset, kiveniskemien korjaukset ja alkavan ruosteen poistaminen ja uudelleen suojaaminen).

Erityisen ongelman muodostaa maalipinnan irtoaminen auton pellistä, jonka seurauksena syntyy tilanne, jossa ruostuminen etenee joka suuntaan pellin ja maalipinnan välissä aiheuttaen maalipinnan hitaan irtoamisen ja hoitamattomana myöhemmin ulkoapäin tapahtuvan läpiruostumisen. Ko. vaurio on korjattava maalaamalla heti kun se havaitaan.

Toimittaessa auton huoltokirjan ohjeiden mukaan, teoriassa auton korin pitäisi pysyä koritakuun (6-12 vuoden) ajan hyvänä ja ruosteettomana. Näin ei valitettavasti Suomen vaikeissa suolatuissa olosuhteissa useinkaan käy, vaikka valmistaja niin vakuuttaa.

Tehokkain tapa suojata auton alusta, saumat ja korirakenteet ruostumista vastaan, on ajoissa tehty huolellinen SFS 4085 sertifioinnin mukainen ruosteenestokäsittely alan valvotussa erikoisliikkeessä. Tällöin saadaan auton korin tehtaalla suoritetut korroosiota ehkäisevät toimenpiteet (esim. sinkitty, maalattu pelti) pysymään ehjänä ja hapettomana, ruostumisen alkamista, tai alkaneen ruosteen etenemistä hidastaen. Pitkävaikutteisin suoja ruostetta vastaan saadaan, kun auto käsitellään mahdollisimman uutena, jolloin päästään ruiskuttamaan suoja-aineet terveeseen, ruosteettomaan peltiin.

SFS – INSPECTA SERTIFIOINTI OY julkaisee internetsivuillaan www.sfs-sertifiointi.fi SFS-sertifioidut ruosteenestoasemat, jotka suorittavat SFS 4085 laatustandardin ja EO 337 erityisohjeiden mukaisia henkilö- ja pakettiautojen ruosteenestokäsittelyjä.